Ik wil tips over:

Energie besparen door middel van

ISOLATIE

 Ik wil tips over:

Besparen op het energieverbruik van

VERWARMING

 Ik wil tips over:

Besparen op het energieverbruik van

APPARATEN

 Ik wil tips over:

Besparen op het energieverbruik van

WARM WATER

Energie besparen door middel van isoleren

1. Vervang je glas door isolerend glas

Enkel glas isoleert een huis enorm slecht ten opzichte van dubbelglas. Hoewel dubbelglas iets duurder is dan enkel glas , is de besparing op je energiekosten erg groot.

Maar als de glaszetter toch al langs komt om enkel glas te vervangen, kun je er soms beter meteen voor kiezen om ook het oude dubbel glas te vervangen door modern HR++ of HR+++ glas. Je profiteert dan van een nog betere isolatie, waardoor je nog meer kunt besparen dan je al deed. De techniek is immers sinds het dubbel glas op de markt kwam vooruit gegaan.

2.Sluit de gordijnen.

Door de gordijnen te sluiten wordt de warmte binnenshuis beter geïsoleerd. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangt!

Ik wil graag meer weten!

3.Isoleer het dak.

Een niet-geïsoleerd dak is vaak een van de grootste energieverspillers van een woning. Warme lucht stijgt namelijk op waardoor een niet goed geïsoleerd dak zorgt voor veel warmteverlies. Door het dak goed te isoleren zal je aanzienlijk minder hoeven stoken, doordat er veel minder warmte verloren gaat.

Volgens Milieu Centraal bespaart een eengezinswoning waarbij de zolder wordt verwarmd ongeveer 800 euro op jaarbasis. Maar ook als je de zolder niet verwarmt bespaar je nog ongeveer 450 euro op je energierekening.

Afhankelijk van het type dak (plat dak, of schuin dak) zijn er verschillende manieren om een dak te isoleren. Zo is het bij een schuin dak gebruikelijk dat de binnenkant van het dak wordt voorzien van isolatiemateriaal, terwijl het voor een plat dak vaak juist de beste oplossing is om het isolatiemateriaal aan de buitenkant te plaatsen.

Hier wil ik wel meer over weten

4.Isoleer spouwmuren.

Als jouw huis spouwmuren heeft, kun je deze beter isoleren. Bij een spouwmuur bestaat de muur uit 2 delen, met hiertussen een luchtruimte van zo’n 6 centimeter. Door deze luchtruimte op te vullen met isolatiemateriaal gaat kou veel minder makkelijk door de muur heen.

Spouwmuurisolatie is alleen mogelijk bij woningen met spouwmuren. Huizen in Nederland, die tussen 1920 en 1974 zijn gebouwd hebben meestal een spouw, die vaak nog niet geïsoleerd is.

Het isoleren van dit type muren is een populaire duurzame maatregel, omdat de kosten relatief laag zijn en energiebesparing relatief hoog is. Volgens Milieu Centraal bedragen de kosten voor isolatie van een spouwmuur bij een tussenwoning slechts 900 euro en bespaar je hiermee 260 euro per jaar. Na iets meer dan drie jaar heb je de investering dus al terugverdiend.

Ik wil graag meer weten!

5. Isoleer de gevels.

Via de gevel van een huis kan enorm veel warmte verloren gaan. Als dit voor jouw woning het geval is, kan het interessant zijn om de gevels te isoleren. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Er wordt aan de buitenzijde van de muur  isolatiemateriaal aangebracht. Deze vorm van gevelisolatie is een behoorlijke investering, en bijvoorbeeld een stuk duurder dan spouwmuurisolatie, maar het levert wel een veel grotere energiebesparing op. Volgens Milieu Centraal bespaar je met deze vorm van gevelisolatie zelfs ruim 900 euro per jaar op je energierekening.

Maar je kunt je gevel ook van binnenuit issoleren.

Hier wil ik wel meer over weten

6.Vloerisolatie.

Een woning zonder vloerisolatie verliest ontzettend veel warmte. Goede vloerisolatie zorgt ervoor dat de warmte niet meer naar de ruimte onder de vloer kan trekken, waardoor je aanzienlijk minder energie nodig zult hebben om je woning warm te houden. Sinds 1992 worden alle nieuwe woningen in Nederland ook standaard met vloerisolatie gebouwd.

Ik wil graag meer weten!

Besparen op het energieverbruik van verwarming

7.Soort verwarming

Voor de meeste Nederlanders bestaat de helft van het jaarlijkse energieverbruik uit stookkosten. Daarnaast beslaat het verwarmen van water ook nog eens ongeveer 10% de energierekening. Energiezuinige verwarming van woning en water kan daardoor een flinke energiebesparing opleveren.

Op dit moment werken de meeste verwarmingsystemen in Nederland nog op aardgas.  Aardgas, zoals bekent,  zal  stap voor stap uit onze woningen verdwijnen en plaatsmaken voor duurzame manieren om woningen en water te verwarmen.

Op dit moment zijn water warmtepompen en zonneboilers een goed alternatief voor de cv-ketel, hr-ketel of gaskachel.

8.Zet de verwarming uit of laag  in de ruimtes die je niet gebruikt.

Let op: Laat de radiatoren heel licht aanstaan als het vriest buiten, om bevriezing

Hier wil ik wel meer over weten

9.Je Cv-installatie waterzijdig inregelen.

Met een goed ingestelde cv-installatie valt veel te winnen. Zowel in comfort als in een flink lager energieverbruik. Je kunt dit bij de aanschaf van een nieuwe ketel laten doen, maar ook achteraf.

Bij het gros van de woningen is de cv-installatie niet optimaal ingesteld. Dit heeft nadelige gevolgen voor het energieverbruik en comfort. Volgens normeninstituut NEN wordt door alle slecht ingeregelde installaties jaarlijks het energiegebruik van een stad als Den Haag weggegooid.

Een betere doorstroming van het water in de radiatoren verbetert de warmteafgifte. En het gasverbruik daalt met 10% tot soms wel 20%. Het zorgt ook voor een betere warmteverdeling tussen de radiatoren. Hierdoor zijn bepaalde kamers niet meer te warm of te koud ten opzichte van de rest van het huis.

10. Houd kamerdeuren niet (te lang) open. 

Als je de ruimtes in je huis efficiënt verwarmt, houdt deuren zoveel mogelijk gesloten, zodat er niet onnodig veel warmte verloren gaat. Sluit de deuren dus zo snel mogelijk.

Ik wil graag meer weten!

11. Zet de verwarming ‘s nachts uit, of heel laag.

Het is niet nodig om de verwarming in huis aan te hebben als je onder een lekkere warme deken of dekbed ligt. Zet de verwarming ‘s nachts uit of op een lage stand. Als het buiten vriest, moet je de verwarming wel op een lage stand aanhouden om bevriezing te voorkomen.

12.  Zet de verwarming zo vroeg mogelijk op de nachtstand.

Nadat je de verwarming op de nachtstand hebt gezet, blijft het nog wel even warm in huis. Zet de verwarming dus al een halfuurtje voor je gaat slapen op de nachtstand om energie te besparen.

Hier wil ik wel meer over weten

13. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kan je helpen om je huis energiezuinig te verwarmen. Kies een thermostaat die bij je past. Afhankelijk van je leefritme en wensen zijn sommige functies handig, andere juist niet.

14. Gebruik een modulerende thermostaat.

Een modulerende thermostaat zorgt ervoor dat de thermostaat niet op volle toeren draait als er een flink temperatuurverschil moet worden overbrugd. Als de thermostaat op volle toeren draait is deze qua energieverbruik stukken minder efficiënt. Met een modulerende thermostaat kun je flink wat energie besparen.

Ik wil graag meer weten!

Besparen op het energieverbruik van je elektrische apparatuur

15. Let bij het kopen van elektrische apparatuur goed op het energieverbruik.

Ook bij soortgelijke elektrische apparaten kan een flink verschil in energieverbruik zitten. Door hier altijd goed rekening mee te houden kun je een veel lager stroomverbruik realiseren(let op het energie label)

16. Laat elektrische apparaten niet op stand-by staan. 

Veel elektrische apparaten hebben een stand-by stand. In de stand-by stand vindt er nog wel sluipverbruik plaats. Zet het apparaat dus helemaal uit. Gebruik hiervoor energie killers.

Hier wil ik wel meer over weten

17. Gebruik stekkerdozen waarmee je een groep apparaten in één keer helemaal uit kunt zetten.

Door gebruik te maken van stekkerdozen waarmee je een groep apparaten in één keer uit kunt zetten, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker om sluipverbruik van apparaten te voorkomen. Met een druk op de knop staat alles uit.

18. Gebruik een thermoskan om koffie warm te houden en niet het warmhoudplaatje van het apparaat.

Koffie wordt door de meeste koffiezetapparaten warmgehouden door middel van een warmhoudplaatje. Dit is geen efficiënte manier om de koffie warm te houden. Je kunt de koffie ook in een thermoskan gieten en zodoende het apparaat direct uitzetten.

Ik wil graag meer weten!

19. Laad elektrische apparaten niet langer op dan nodig.

Apparaten die je moet opladen, kun wanneer deze zijn opgeladen het beste direct uit het oplaadpunt verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan een kruimeldief, elektrische tandenborstel of draagbare telefoon.

20. Haal ook de opladers uit het stopcontact als deze niet in gebruik zijn

Ook opladers die in het stopcontact zitten, maar niet in gebruik zijn verbruiken energie. Door deze opladers uit het stopcontact te halen is er minder sluipverbruik. Een goed voorbeeld hiervan is de oplader van een mobiele telefoon.

Hier wil ik wel meer over weten

21. Gebruik apparaten die warm worden zo min mogelijk.

Sommige elektrische apparaten worden erg warm als je ze gebruikt. Dit is een teken dat de energie erg inefficiënt wordt gebruikt. Gebruik deze apparaten zo min mogelijk.

22. Ontsluit zo veel mogelijk apparatuur van het stopcontact als je op vakantie gaat.

Voorkom sluipverbruik tijdens vakanties en haal apparaten die niet aan hoeven te staan uit het stopcontact. Zet eventueel de stroomvoorziening voor bepaalde ruimtes uit in de meterkast.

Ik wil graag meer weten!

Besparen op het energieverbruik van warm water

23. Laat niet onnodig de warme kraan lopen.

Warm water uit de kraan moet eerst worden verwarmd en dat kost energie. Zet de kraan alleen open als je het water echt gebruikt en direct daarna weer uit.

24. Was af met een teiltje met een sopje.

Gebruik voor een aardig afwasje een teiltje met een sopje in plaats van onder een lopende warme kraan. Het is handig om eens kijken hoeveel afwas je moet hebben om voordeliger uit te zijn qua warm waterverbruik. Dit kun je doen door een het warme water op te vangen met een teiltje terwijl je afwast onder de warme kraan. Loopt het water over of bijna over? Dan had je beter een sopje kunnen maken.

Hier wil ik wel meer over weten

25. Gebruik een waterbesparende douchekop.

Een warme douche verbruikt een hoop energie. Met een waterbesparende douchekop verbruik je stukken minder water tijdens een douchebeurt en verbruik je dus minder energie.

26. Douche korter.

Een lange warme douche kan heerlijk zijn, maar het verbruikt ook veel energie. Als je energie wilt besparen doe je er goed aan om niet te lang te douchen.

Ik wil graag meer weten!

27. Plaats de boiler, geiser of ketel zo dicht mogelijk bij de plekken waar het meeste warme water wordt gebruikt.

Indien je een (nieuwe) boiler, geiser of ketel in huis plaatst is het goed om te weten dat de afstand die het water aflegt naar het punt waar je het afneemt van invloed is op je energieverbruik. Het water koelt af terwijl het zich via de leidingen verplaatst. Door de meeste efficiënte plek te kiezen voor het plaatsen van de boiler, geiser of ketel kun je dus ook energie besparen.

28. Zet een close-in boiler uit met behulp van een tijdschakelaar.

Met een close-in boiler heb je snel warm water uit de kraan. Het nadeel is wel dat zo’n boiler een waakvlam heeft die continu aanstaat. Je kunt energie besparen door de waakvlam uit te zetten op momenten dat je geen warm water nodig hebt. Denk aan momenten als ‘s nachts, als je op werk bent, of als je op vakantie bent.

Hier wil ik wel meer over weten