Ventilatie: beter voor je gezondheid

Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Er zijn een aantal vormen van ventilatie. In de meeste oude huizen is geen ventilatiesysteem aanwezig. In deze woningen is er sprake van natuurlijke ventilatie door roosters, klepramen en naden & kieren. Wanneer je jouw huis goed isoleert is dit niet meer vanzelfsprekend en betekent dit dat er niet altijd voldoende geventileerd wordt voor een gezond binnenklimaat. Met mechanische ventilatie zorg je ervoor dat er voortdurend ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt namelijk continu de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Tegelijkertijd komt schone lucht via ventilatieroosters en (kiep)ramen vanzelf naar binnen. Met balansventilatie regel je niet alleen de afvoer van lucht maar ook de aanvoer. Ook kan je bij balansventilatie gebruik maken van zogenaamde warmteterugwinning. Daarmee win je ongeveer 90% van de warmte die aanwezig is in de afvoerlucht terug. Deze warmte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht. Op die manier hoef je minder te stoken en kan je energie besparen.

Maak direct een afspraak
ventilatie wtw

Ventilatie met warmteterugwinning (WTW)

Vraag gestuurd ventileren: alleen als het moet

Vraag gestuurde ventilatie is een installatie die de ventilatie afstemt op de behoefte. CO2-gestuurde ventilatie combineert natuurlijke luchttoevoer via de ventilatieroosters met mechanische luchtafvoer via de afvoerventilator. De luchtkwaliteit wordt gemeten aan de hand van de ruimtetemperatuur en CO2. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel lucht er moet worden aan- en/of afgevoerd. Door de aan- en afvoer van een minimale luchthoeveelheid wordt er geen energie verspild aan het verwarmen van overtollige lucht. Bovendien hoeft de ventilator minder lucht te verplaatsen, waardoor nog meer energie wordt bespaard.

Balansventilatie: Ventileren met voorverwarmde lucht

Bij balansventilatie wordt evenveel lucht aan- als afgevoerd. Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning bespaart energie, omdat de schone buitenlucht voorverwarmd wordt door de afgevoerde warme binnenlucht

Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp, als vervanging van je ventilatiebox (de ‘afzuigmotor’) van een ventilatiesysteem met mechanische afvoer.

Ventilatielucht is een gratis warmtebron die het hele jaar door beschikbaar is. Een ventilatiewarmtepomp zorgt voor de ventilatie én gebruikt de afgevoerde ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming en warm tapwater. De warmtepomp werkt in combinatie met een combiketel voor naverwarming tijdens pieken. Een effectief hybride systeem dat tot 30% energie bespaart. Voor woningen met mechanische afvoer van ventilatielucht is dit een kostenefficiënte duurzame oplossing.

Benieuwd hoe jij het beste kunt ventileren in huis?

Maak een afspraak